Ефектът Галатея е ново, българско, авторско произведение, създадено от известни и

...
Ефектът Галатея е ново, българско, авторско произведение, създадено от известни и
Коментари Харесай

"Ефектът Галатея" – новият спектакъл на балет „Арабеск“

" Ефектът Галатея "  е ново, българско, авторско произведение, основано от известни и водещи, всеки в своята област на изкуството, създатели:  музика – Петър Дундаков, хореография – Боряна Сечанова, сценография – Венелин Шурелов и костюми – Адрияна Найденова. „ Ефектът Галатея “ е танцова драма, чиято идея е развита по претекстове на едноименната пиеса на Ефемия Фард и на пиесата „ Пигмалион “ на Жан Жак Русо. " Ефектът Галатея " e новият театър на балет „ Арабеск “. 

 " Всичко стартира в човешката природа. За хората е присъщо да се пробват да преодолеят себе си, да доближат оттатък своите граници, да основат създание по високо от себе си. Човекът е нещо, което би трябвало да бъде преодоляно.

Скулпторът Пигмалион извайва Галатея и се влюбва в нея. Мечтата за основаване на измислено, изкуствено, съвсем човешко създание, интерпретирана в голям брой антични легенди, разкрива, от една страна, капацитета на индивида да бъде демиург, и въпреки това, неговите ограничавания. Материализирането на облика в последна сметка е отражение на най-хубавото и най-лошото в индивида. Механично създадената фигура, каквато е скулптурата, е новото призрачно копие на човешкото създание. "

Спектакълът „ Ефектът Галатея “ изследва креативния развой, творбата като комплицирано комбиниране от личността на Твореца, обекта, който той претворява и концепцията, към която се стреми. Образът на Галатея е отражение на своя основател. В нея той се оглежда като в огледало. Тя е нова действителност, комплицирана комбинация сред материалността на скулптурата и оптическата заблуда. За Пигмалион обликът на Галатея е по едно и също време прекарване и самоосъзнаване. Пигмалион не се характеризира с гения на ръцете си, а с гения на въображението си.

Новият спектакъл на Балет " Арабеск " " Ефектът Галатея " е премиерни дати на 17 и 23 февруари на сцената на Музикалния спектакъл

Разговорите с хореографа Боряна Сечанова, шеф на балетната натрупа, и с композитора Петър Дундаков, създател на музиката, преди премиерата на сцената на Националния музикалния спектакъл „ Стефан Македонски “ – чуйте от звуковите файлове.

 Музиката на Петър Дундаков – вълнуваща и провокативна, е особено основана за спектакъла „ Ефектът Галатея “. Композиторът работи с Балет " Арабеск " и Боряна Сечанова за трети път. Той споделя: „ За мен постоянно е предизвикателство и наслаждение да работим дружно. И в трите спектакъла протагонисти са облиците на дами. В първия това беше Кармен и фокусът беше върху женствеността. Във втория – това е Пандора и чуването на женския глас. Сега това е Галатея. Спектакълът е обвързван с времето, в което живеем и конфликта сред технологии и натура. Музиката е също среща на електронната и акустичната мелодичност. Идеята ми е не просто да илюстрирам, а да основа звуков свят, в който придвижването и хореографията да могат да оживяват. “

Сценографията на Венелин Шурелов основава потапяща фена среда с деликатни образни средства и механизирани софтуерни решения, които допълват чувството за многоизмерност на спектакъла. „ Танцуващата фигура е свръхестествена – доверява Венелин Шурелов – „ Моята задача е да я поддържа, да я подкрепя в изключителните старания да напусне личните си контури. В „ Ефектът Галатея “, тялото е терен за метаморфози, опити, култове, желания… “



Костюмите на Адрияна Найденова допълват чувството за единение на театралното деяние и обогатяват въздействието на спектакъла.

 Майсторството във визуализацията на театралния план и неговата реализация от Пеньо Пирозов и художественото осветяване на Георги Буюклиев основават една неповторима артистична комплектност и атмосфера на спектакъла.

Солистите Виктория Петрова, Стефан Вучов, Даниела Иванова, Константина Ханджиева и Васил Дипчиков и целият състав на Балет „ Арабеск “ с яркото си осъществяване, с надареното си актьорско майсторство пресъздават концепцията на хореографа Боряна Сечанова.



Спектакълът се осъществя с поддръжката на UNION CLUB и Парижки бал.

Снимки – Балет " Арабеск "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР